MAROKAŃSKI KREM Z CUKINII
Po drogach Maroko przejechałem ponad 4000 km Jeepem, który ciągle brał olej.
Agadir, Marakesz, Meknes, Fes, Rabat, Casablanca, Essouira, Quarzazate… to jedne z punktów, które zapadły mi w pamięć. Czerwona ziemia, kurz, zachodzące słońce, góry atlasu. Marrakesz to osobna przygoda … o której też kiedyś napiszę.
Słodka herbata ze świeżą mięta pamiętam jej smak i zapach do tej chwili.
Jeśli będziecie kiedyś mieli okazję – jedźcie do Maroko, warto.
Jeśli chcecie się przenieść na chwilę do innego świata proponuję Wam na krem z cukinii ze znaną mieszanką przypraw raz el hanout. Mix ten każdy ze sprzedawców tworzy sam, składa się na nią od kilkunastu a prawie do stu przypraw w zależności od regionu, przepisu i tworzącego.
1l. bulionu drobiowego
2-3 średnie cukinie
2-3 średnie ziemniaki
3 kawałki selera naciowego
1 por
przyprawa raz el hanout
sól do smaku
pieprz czarny
masło 50 gr.
oliwa z oliwek ex. v.
1 chilli
W składzie mieszanki – raz el hanout znajdziemy kolędrę, kurkumę, kozieradkę,gorczycę, liść laurowy, kmin rzymski, koper, czosnek, papryka ostra, seler, imbir,curry i inne przyprawy.
Cukinię kroimy w drobną kostkę i przysmażamy na oliwie i odrobinie masła, jak już dobrze się podsmaży i przywiera delikatnie do dna garnka lub patelni dolewamy około 100 ml bulionu aby wszystko się dobrze połączyło. W osobnym garnku lub na patelni podsmażamy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki ( wcześniej obrane ) i por posiekany. Podsmażamy na oliwie i maśle. jak już wszystko się dobrze podsmaży łączymy ze sobą i dolewamy bulion i gotujemy jakieś 15 minut, dodajemy przyprawę raz el hanout i chilli suszoną. Mixujemy wszystko blenderem na gładki krem. Podajemy z odrobiną śmietany dobrze wymieszaną kurkumą. Można dodać trochę oliwy chilli parę kropel do dekoracji i suszone płatki róż.
Smacznego
Paweł Paszek Pietruch