MAROKAŃSKI KREM Z CUKINII

Tagi: Komunia
 Po drogach Maroko przejechałem ponad  4000 km Jeepem, który ciągle brał olej.
Agadir, Marakesz, Meknes, Fes, Rabat, Casablanca, Essouira, Quarzazate… to jedne z punktów, które zapadły mi w pamięć. Czerwona ziemia, kurz, zachodzące słońce, góry atlasu. Marrakesz to osobna przygoda … o której też kiedyś napiszę.
Słodka herbata ze świeżą mięta pamiętam jej smak i zapach do tej chwili.
Jeśli będziecie kiedyś mieli okazję – jedźcie do Maroko, warto.

 

Jeśli chcecie się przenieść na chwilę do innego świata proponuję Wam na krem z cukinii ze znaną mieszanką przypraw raz el hanout. Mix ten każdy ze sprzedawców tworzy sam, składa się na nią od kilkunastu a prawie do stu przypraw w zależności od regionu, przepisu i tworzącego.
1l. bulionu drobiowego
2-3 średnie cukinie
2-3 średnie ziemniaki
3 kawałki selera naciowego
1 por
przyprawa raz el hanout
   sól do smaku
   pieprz czarny
   masło 50 gr.
    oliwa z oliwek ex. v.
1 chilli
W składzie mieszanki – raz el hanout znajdziemy kolędrę, kurkumę, kozieradkę,gorczycę, liść laurowy, kmin rzymski, koper, czosnek, papryka ostra, seler, imbir,curry i inne przyprawy.
Cukinię kroimy w drobną kostkę i przysmażamy na oliwie i odrobinie masła, jak już dobrze się podsmaży i przywiera delikatnie do dna garnka lub patelni dolewamy około 100 ml bulionu aby wszystko się dobrze połączyło. W osobnym garnku lub na patelni podsmażamy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki ( wcześniej obrane ) i por posiekany. Podsmażamy na oliwie i maśle. jak już wszystko się dobrze podsmaży łączymy ze sobą i dolewamy bulion i gotujemy jakieś 15 minut, dodajemy przyprawę raz el hanout i chilli suszoną. Mixujemy wszystko blenderem na gładki krem. Podajemy z odrobiną śmietany dobrze wymieszaną kurkumą. Można dodać trochę oliwy chilli parę kropel do dekoracji i suszone płatki róż.
 Smacznego
Paweł Paszek Pietruch

Paweł Paszek - Pietruch

Dyrektor Zarządzający w Perfetto360 - Culinary Journey. Przez wiele lat związany zawodowo w obszarem marketingu B2B, współpracując z klientami korporacyjnymi. Kilka lat temu, głodny wiedzy i potrzeby zmian, postanowił odkryć całkiem nowy świat – profesjonalnego gotowania. Jako pierwszy Polak szkolił się we włoskim Instytucie Kulinarnym – Italian Food Style Education w Piemoncie. Po powrocie do Polski prowadził kursy i szkolenia kulinarne, warsztaty kulinarne dla pasjonatów, a także jeden z pierwszych klubów kolacyjnych w Warszawie. Pasja przerodziła się w pracę. Aktualnie łączy radość z przekazywania kulinarnej wiedzy, frajdę ze wspólnego gotowania i realizowania wymagających projektów biznesowych z branży eventowej i incentive dla firm.


Podróżując w różne miejsca świata odkrywał smaki Malezji, Singapuru, Indonezji, Europy, Karaibów, Meksyku, Maroko czy Polinezji Francuskiej. Uwielbia klasyczną kuchnię włoską i ręcznie robione makarony oraz gotowanie w terenie – wszędzie, gdzie się da i o każdej porze roku! W 2008 roku założył firmę Perfetto. W 2015 współtworzył i prowadził program podróżniczy „Naturalnie Polska” na kanale Planete+.

Zapisz się do newslettera

Zero spamu - tylko ważne informacje!