ORYGINALNA WŁOSKA PIZZA
ŚWIEŻO, PROSTO, PYSZNIE P I Z Z A
Historię powstania aktualnej wersji pizzy większość zainteresowanych zna. Ciasto formowane w placek z dodatkiem sosu pomidorowego i z przeróżnymi składnikami warzywnymi, mięsnymi czy z owocami morza. Pojawiają się czasem niezwykle zaskakujące zestawienia ;-) pizza owocowa wieloskładnikowa, z kawiorem itp. ale ja lubię klasykę, a o gustach można by dyskutować w nieskończoność.
Jest coś atawistycznego w kawałku ciasta z sosem pomidorowym i ciągnącym się serem, że często mimo, iż pizza jest piekielnie gorrrrąca i tak jemy ją łapczywie parząc sobie przy tym podniebienie. Może zapach spalenizny gdy krawędzie przypieczemy zbyt mocno, może lejąca się mozarella z dodatkiem oliwy, płynąca i pachnąca obłędnie nie wiem … ale popularność pizzy jest ogromna na całym świecie. Jestem trochę zawiedziony mutacją pizzy w postaci sprzedawanych pseudo-włoskich wersji oferowanych 3 w cenie 1 na telefon w 15 minut. To co często zamawiamy w telefonicznych pizzeriach pozostawia wiele do życzenia zarówno pod kątem sposobu wykonania jak i jakość składników.
1 kg mąki typu 0’ np. La Tua Farina lub Molino Rossetto