PERFETTO & LAGOSTINA

Tagi: Komunia
Warsztaty kulinarne stają się coraz bardziej popularne, wręcz można by powiedzieć są „trendy”. Jako nowa forma rozrywki, jako event firmowy, warto brać w nich udział, uczyć się i w takiej formule spędzać czas z przyjaciółmi zamiast np. na imprezach w klubach. Takie odnoszę wrażenie i takie są przemyślenia wielu uczestników tego typu warsztatów.

Po wielu latach słabej, zdeformowanej wręcz kuchni „polskiej” w wydaniu tanich barów, fali budek z zapiekankami w latach 90, chińskich „przysmaków” i w końcu w erze ogólnie rządzącego na warszawskiej scenie gastronomicznej Kebaba – od ponad roku intensywnie powstają w Warszawie miejsca lub wydarzenia umożliwiające naukę gotowania, próbowanie i doświadczanie różnego rodzaju kuchni świata.     
Są różnice pomiędzy osobami prowadzącymi zajęcia, organizatorami, rodzajami kuchni i sposobami prowadzenia warsztatów. Są różnice w miejscach w jakich są organizowane, w produktach, na których są przygotowywane dania oraz w wyposażeniu. Wszystko to pomysł, wizja jak sobie to wyobrażamy. Moim zdaniem wszystko ma znaczenie, zwyczajnie zależy to od uczestników, czego oczekują – tam się kierują.
Prowadząc wielokrotnie warsztaty PERFETTO wiele się nauczyłem o organizacji, sposobie pracy z uczestnikami oraz sposobie przekazywania wiedzy jaką staram się zawsze podzielić. Jest też coś, co trudno nazwać, pewnego rodzaju pozytywna energia gdy ludzie się spotykają, dzielą wiedzą, wspólnie gotują i czują radość z dobrze spędzonego czasu. Ogromna satysfakcja gdy wszyscy są zadowoleni z efektów, wychodzą zmęczeni, ale uśmiechnięci i szczęśliwi. Tym razem też tak właśnie było.
Do swoich warsztatów kulinarnych zawsze dobieram Firmy/Partnerów z dużą uwagą, tych z którymi było mi po drodze, symbioza-ważna rzecz :-) im bardziej „pasujemy do siebie – tym lepiej”.
Ucząc się w Piemoncie, we Włoskim Instytucie Kulinarnym IFSE, gotowałem na sprzęcie firmy Lagostina. Włoska marka, która od ponad 100 lat projektuje i produkuje doskonałej jakości naczynia do gotowania. Warto pracować z najlepszymi, stąd też wziął się projekt – Kulinarne Warsztaty PERFETTO & Lagostina.
Po wielu przygotowaniach odbyły się pierwsze warsztaty z tego cyklu. Pracowaliśmy na najlepszym sprzęcie do gotowania. Mieliśmy możliwość zapoznania się ze szczegółami technicznymi i jakościowymi produktów, korzyściami jakie z nich wynikają i co najważniejsze – mogliśmy je przetestować w praktyce  – a praktyka wiadomo jest najlepsza.
Ostatnie warsztaty były dość intensywne.  Odbyły się w Smart Studio w Warszawie.  Przygotowaliśmy kilka dań od podstaw i parowaliśmy je z winami, które dobrała Aleksandra Natalia Pavoni z firmy Pavonique.
Wspólnie przygotowaliśmy:
  • Sałatkę z ośmiornicy, ziemniaki,  fenkuł
  • Ręcznie robione ravioli z Ricottą, szpinakiem w maśle ziołowym
  • Pieczoną Doradę z ziołami i cytryną podana na tymiankowo-cytrynowym risotto
  • Fondant czekoladowy na musie ze świeżych malin z rozmarynem i odrobiną bourbona
Wszystko przygotowywaliśmy od podstaw z naturalnych składników. Zgodnie ze sztuką kulinarną.
Świeża ośmiornica, gotowana w wywarze i chłodzona, jeden ze składników naszej przystawki.
Jak widać uczestnicy w pełni się zaangażowali i potraktowali zadania bardzo serio – gratulacje!
Robienie ciasta makaronowego ma w sobie coś z magii, dzięki Cooking Chefowi  Kenwood wałkowanie dużej ilości ciasta na ravioli nie było problemem.
Nasza przystawka – sałatka z ośmiornicy z ziemniakami i fenkułem –  emulsja z natki pietruszki i skórki cytrynowej
Takie gotowanie – integruje :-) !
w blokach startowych :-)
Seryjna produkcja ravioli, lecz nie pozbawiona cech tworzącego.
Nasz sprzęt w akcji, naczynia firmy Lagostina oraz produkcja makaronu przy pomocy robota Kenwood
Kilka produktów z serii naczyń Lagostina Accademia w użyciu.
Ravioli z Ricottą i szpinakiem podane z masłem szałwiowym i parmezanem
Tak wyglądały pierwsze warsztaty z tego cyklu, świetna zabawa i sporo nauki. Oby tak dalej. Specjalne podziękowania za zaangażowanie i wparcie projektu warsztatów kulinarnych PERFETTO dla:
  • GROUPE SEB dystrybutora marki Lagostina,
  • Kenwood Polska za udostępniony sprzęt Cooking Chef.
  • Epicurean – dystrybutor nowoczesnych i ekologicznych desek kuchennych
  • Villeroy & Boch za piękną porcelanę, na której mogliśmy serwować efekty naszej pracy
  • Pavonique za doskonałe wina i włoskie produkty spożywcze
Zapraszam na kolejne edycje warsztatów kulinarnych PERFETTO & Lagostina już 29 czerwca 2013  w Warszawie.
Więcej informacji uzyskacie pod adresem pawel.paszek@www.paszek78.pro-linuxpl.com 

Paweł Paszek - Pietruch

Dyrektor Zarządzający w Perfetto360 - Culinary Journey. Przez wiele lat związany zawodowo w obszarem marketingu B2B, współpracując z klientami korporacyjnymi. Kilka lat temu, głodny wiedzy i potrzeby zmian, postanowił odkryć całkiem nowy świat – profesjonalnego gotowania. Jako pierwszy Polak szkolił się we włoskim Instytucie Kulinarnym – Italian Food Style Education w Piemoncie. Po powrocie do Polski prowadził kursy i szkolenia kulinarne, warsztaty kulinarne dla pasjonatów, a także jeden z pierwszych klubów kolacyjnych w Warszawie. Pasja przerodziła się w pracę. Aktualnie łączy radość z przekazywania kulinarnej wiedzy, frajdę ze wspólnego gotowania i realizowania wymagających projektów biznesowych z branży eventowej i incentive dla firm.


Podróżując w różne miejsca świata odkrywał smaki Malezji, Singapuru, Indonezji, Europy, Karaibów, Meksyku, Maroko czy Polinezji Francuskiej. Uwielbia klasyczną kuchnię włoską i ręcznie robione makarony oraz gotowanie w terenie – wszędzie, gdzie się da i o każdej porze roku! W 2008 roku założył firmę Perfetto. W 2015 współtworzył i prowadził program podróżniczy „Naturalnie Polska” na kanale Planete+.

Zapisz się do newslettera

Zero spamu - tylko ważne informacje!