WHITE PLATE & PERFETTO

Tagi: Komunia

To były nasze 3 warsztaty, które organizowaliśmy wspólnie ja i Liska. Znów przygotowania, zakupy i cała masa noszenia :-). Listy zakupowe, podział zadań i to wszystko co jest potrzebne do sprawnej organizacji takiego przedsięwzięcia. Oczekiwanie na pierwszych uczestników, jak zwykle niecierpliwe i ta ciekawość jak dziś pójdzie praca, jaka będzie grupa i kogo spotkamy :-). Wszystko to motywuje i daje lekki zastrzyk adrenaliny co poprawia zarówno pracę jak i tempo dodaje wigoru.

Zmodyfikowałem nieco plan warsztatów i wspólnie tworzyliśmy Tortelli z czarnego ciasta z farszem z dorsza atlantyckiego podawane na szafranowym sosie. Co było pewną odmianą po makaronach.

Ciasto barwię atramentem z mątwy, atrament taki możecie kupić w różnych sklepach z produktami spożywczymi jak Kuchnie świata itd. ten akurat, którego używaliśmy jest produkowany przez Casa Rinaldi i jest bardzo wydajny. Słoik z pewnością wystarczy Wam na długo.

Farsz to mieszanka podsmażonej polędwicy z dorsza atlantyckiego, porów, ziemniaków i przypraw połączone w gesty farsz.

Sos na bazie śmietany, szalotek kopru, kurkumy i szafranu dopełnia całości dania podawanego z odrobiną świeżo mielonego pieprzu.

Jak zwykle świetnie się bawiłem i praca szła doskonale. Widziałem kątem oka jak obok Liska ze swoją grupa stworzyła chleb i bułki słodkie na bazie świeżych sezonowych owoców malin, jagód, porzeczek.

Zapach roznosił się po całej kuchni, to jak wspomnienie z dzieciństwa kiedy Babcia albo Mama otwierały piekarnik a słodki zapach ciast doprowadzał nas do szaleństwa i nie ważne, że poparzyliśmy sobie usta i język ale i tak warto było wgryźć się w bułę a gorący farsz jadło się łapczywie …

Paweł Paszek - Pietruch

Dyrektor Zarządzający w Perfetto360 - Culinary Journey. Przez wiele lat związany zawodowo w obszarem marketingu B2B, współpracując z klientami korporacyjnymi. Kilka lat temu, głodny wiedzy i potrzeby zmian, postanowił odkryć całkiem nowy świat – profesjonalnego gotowania. Jako pierwszy Polak szkolił się we włoskim Instytucie Kulinarnym – Italian Food Style Education w Piemoncie. Po powrocie do Polski prowadził kursy i szkolenia kulinarne, warsztaty kulinarne dla pasjonatów, a także jeden z pierwszych klubów kolacyjnych w Warszawie. Pasja przerodziła się w pracę. Aktualnie łączy radość z przekazywania kulinarnej wiedzy, frajdę ze wspólnego gotowania i realizowania wymagających projektów biznesowych z branży eventowej i incentive dla firm.


Podróżując w różne miejsca świata odkrywał smaki Malezji, Singapuru, Indonezji, Europy, Karaibów, Meksyku, Maroko czy Polinezji Francuskiej. Uwielbia klasyczną kuchnię włoską i ręcznie robione makarony oraz gotowanie w terenie – wszędzie, gdzie się da i o każdej porze roku! W 2008 roku założył firmę Perfetto. W 2015 współtworzył i prowadził program podróżniczy „Naturalnie Polska” na kanale Planete+.

Zapisz się do newslettera

Zero spamu - tylko ważne informacje!